Lavanta Şerbeti
Osmanlı Saraylarında sultanların ve şehzadelerin bebekliklerinde valide sultanları ve lalaları tarafından yastıklarının içerisine lavantadan çiçeklerinin bulunduğu küçük kesecik koydurulurmuş. Bu sayede sultanların ve şehzadelerin huzurlu uyumaları sağlanırmış. (16. yy)
Lavanta çiçekleri yüzyıllardır tıbbi amaçlarla da kullanılmıştır. En dikkat çekici örneklerden birisi 1.dünya savaşında sıhhiyecilerin yaralı askerleri dezenfekte etmek için lavanta kullanmış olmalarıdır.
A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olması sayesinde çok etkili bir antioksidan görevi üstelenmektedir. Ayrıca protein, kalsiyum ve demir içermesi sağlığımıza birçok açıdan katkıda bulunuyor. Sıcak veya soğuk tüketilebilir.
İçerik
Lavanta çiçeği veya kurusu, limon, çiçek balı, zencefil, şeker ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır.
Şifaları
- Astım ve bronşit hastalarını rahatlatan bir etkisi vardır, astım ataklarının daha hafif geçmesini sağlar
- Migren ve baş ağrısına iyi gelir
- Sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık sorunlarına fayda sağlar
- Ateş düşürücü özelliği vardır
- Öksürüğe ve soğuk algınlıklarına iyi gelir
- Düzenli tüketildiğinde sinir sistemi için faydalıdır
- Depresyon ve stresle mücadeleyi kolaylaştırır
Not
- Buzdolabında +4 derecede muhafaza edilmesi zorunludur. Şerbetler kesinlikle güneş ışığı görmemelidir. Oda sıcaklığında tutulmamalıdır. Son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 90 gündür. Kapak açıldıktan sonra dört gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Doksan günden sonra şerbetin kapağını açtığınızda köpürmüyorsa fermantasyona uğramamıştır. Fermantasyona uğramış bir şerbeti de kaygı duymadan tüketebilirsiniz, çünkü hiç bir ürünümüzde mısır şurubu, glikoz ve ömür uzatıcı gibi katkı maddeleri kullanmıyoruz. Fermantasyona uğramış ürünün tek farkı tadının ekşimtırak olmasıdır.