Somada Şerbeti
Somada, Osmanlı saraylarında badem şerbeti ya da badem sübyesi olarak bilinmekte ve tüketilmekteydi. Kış aylarında da sıcak olarak içilmekteydi. Bugün de dünyanın birçok yerinde genç evlilere çoluk çocuğa karışmaları için badem ikram edilir.
İçerik
Acı badem, tatlı badem, tarçın ve şekerden oluşmaktadır.
Şifaları
- Gözü kuvvetlendirir
- Karaciğer ve dalağın tıkanık damarlarını açar
- Acıbadem tohumlarının idrar söktürücü, kurt düşürücü, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı etkileri vardır
- Bademin afrodizyak etkisini de unutmamak gerekir
Not- Buzdolabında +4 derecede muhafaza edilmesi zorunludur. Şerbetler kesinlikle güneş ışığı görmemelidir. Oda sıcaklığında tutulmamalıdır. Son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 90 gündür. Kapak açıldıktan sonra dört gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Doksan günden sonra şerbetin kapağını açtığınızda köpürmüyorsa fermantasyona uğramamıştır. Fermantasyona uğramış bir şerbeti de kaygı duymadan tüketebilirsiniz, çünkü hiç bir ürünümüzde mısır şurubu, glikoz ve ömür uzatıcı gibi katkı maddeleri kullanmıyoruz. Fermantasyona uğramış ürünün tek farkı tadının ekşimtırak olmasıdır.